U bent deze regeling vast weleens tegengekomen. Alleen wat is de kleine ondernemersregeling eigenlijk? En wat komt daar allemaal bij kijken? De KOR regeling kan voor verschillende voordelen zorgen, zoals minder administratieve verplichtingen. Vaak wordt er al snel gedacht dat deze regeling voordelig is, echter is dat maar in specifieke gevallen zo. Komt u in aanmerking voor de KOR? En is het voordelig voor u? Lees hieronder verder.

De kleine ondernemersregeling is een regeling waarbij ondernemers, die op jaarbasis minder dan € 20.000 omzet maken, een vrijstelling krijgen voor de BTW. U hoeft dan geen BTW meer door te berekenen aan klanten. Echter zitten er ook nadelen aan. Hieronder bespreken wij de voor- en nadelen van de KOR regeling.

 

Voordelen van de kleine ondernemersregeling

 

Wanneer u als ondernemer ervoor kiest om gebruik te maken van de KOR regeling zorgt dit voor diverse voordelen.

 

Minder administratie: Door gebruik te maken van de KOR hoeft u geen BTW-aangifte te doen en ook geen BTW te berekenen aan uw klanten. Dit zorgt ervoor dat u veel minder tijd kwijt bent aan uw administratie. Het is wel essentieel dat er per jaar een administratie wordt bijgehouden, die u moet aangeven bij de inkomstenbelasting.

 

Lagere kosten: Aangezien u geen BTW hoeft te berekenen aan uw klanten, kunt u lagere prijzen hanteren, wat weer voordelig kan zijn voor uw klanten. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat u een verbeterde concurrentiepositie behaalt. 

 

Vrijstelling van btw: De regeling zorgt ervoor dat u als bedrijf geen BTW hoeft af te dragen aan de belastingdienst. Als u weinig BTW-plichtige uitgaven hebt kan dit voordelig zijn voor u.

 

Nadelen van de kleine ondernemersregeling

 

Als u besluit om gebruik te maken van de KOR, dient u wel rekening te houden met de nadelen die daarbij komen kijken.

 

Geen recht op btw-aftrek: Zodra u gebruik maakt van de KOR regeling betekent dit dat u geen BTW meer kunt terugvragen van de Belastingdienst. Dit kan nadelig voor u zijn, wanneer u een grote investering wilt doen. 

 

Mogelijk verlies van zakelijke klanten: Als u als bedrijf veel zakelijke klanten heeft, dan kan de regeling ervoor zorgen dat het minder aantrekkelijk wordt voor hen, als de prijs die u rekent hetzelfde blijft. Aangezien deze zakelijke klanten de BTW die zij betalen aan u, kunnen aftrekken in hun eigen BTW-aangifte. Zodra u geen BTW meer berekent aan uw klanten zorgt dit ervoor dat uw zakelijke klanten deze voorbelasting niet meer kunnen gebruiken.

 

Beperkte geldigheidsduur: Door gebruik te maken van de KOR regeling wordt deze regeling voor drie jaar vastgezet. Dat betekent dat u geen BTW in rekening kan brengen, maar ook niet kan terugvragen. Als u in deze drie jaar een grote investering wilt doen, dan kan het zo zijn dat deze regeling niet voordelig is voor u. Daarnaast als u boven de € 20.000 omzet komt dan komt de regeling te vervallen. Als dit het geval is dan moet u uzelf afmelden.

 

Voorbeeld van de kleine ondernemersregeling

 

Hieronder vindt u een voorbeeld, zodat u een beter beeld krijgt van de regeling in de praktijk.

Een kapper rekent € 27,25 per knipbeurt. Kappers rekenen 9% BTW aan hun klanten. Zonder gebruik te maken van de kleine ondernemersregeling dient de kapper 9% BTW af te dragen aan de Belastingdienst. In dit geval is dat € 2,25. Als deze kapper besluit om gebruik te maken van de KOR regeling, dan hoeft de kapper geen BTW door te berekenen aan de klant. De prijs voor de kapper zal dan niet direct veranderen en zal in dit geval dan € 27,25 blijven. Hierover hoeft de kapper dan geen BTW af te dragen.

Zodra de kapper een grote investering wil doen, zoals de aanschaf van 3 kappersstoelen voor in totaal € 3.500 inclusief 21% BTW, krijgt de kapper de 21% BTW niet terug. Denk daarom goed na of deze regeling voor u voordelig kan zijn. Wij bij TADD kunnen u hierbij helpen. Met onze expertise hoeft u zich geen zorgen te maken dat er een verkeerde beslissing wordt genomen.

 

KOR regeling aanvragen

 

Het aanvragen van de KOR regeling kunt u doen door het formulier op de website van de Belastingdienst in te vullen en op te sturen. Hierin dient u verschillende gegevens op te geven. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, hoeft u geen BTW meer af te dragen aan de Belastingdienst. U bent nadat de aanvraag goedgekeurd is voor minimaal drie jaar gebonden aan deze regeling.

Wilt u de KOR regeling stopzetten? U kunt de regeling stopzetten als uw omzet gestegen is. Dit doet u door een brief te sturen naar de Belastingdienst, waarin u aangeeft dat u de KOR regeling stop wilt zetten. Daarnaast dient u te vermelden waarom u niet meer voldoet aan de voorwaarden en ook vanaf welke datum u de regeling stop wilt zetten.

Het is ook mogelijk om de stopzetting digitaal in te dienen. Dit kan via het beveiligde gedeelte van de website van de Belastingdienst. 

Het is erg belangrijk dat u tijdig de stopzetting van de KOR regeling doorgeeft. Hierdoor voorkomt u problemen met de Belastingdienst. Daarnaast is het belangrijk dat er per jaar een administratie is, die u moet aangeven in de inkomstenbelasting. Heeft u hulp nodig bij het aanvragen of stopzetten van de KOR regeling? Wij kunnen u hierbij helpen! Via onze contactpagina kunt u contact met ons opnemen.

 

Conclusie KOR regeling

 

De kleine ondernemersregeling is een regeling voor ondernemingen die minder dan € 20.000 omzet per jaar hebben. Als onderneming hoeft u dan geen BTW in rekening te brengen en ook geen BTW-aangifte te doen. Daarnaast zijn er voor- en nadelen waar u rekening mee dient te houden. 

Als u besluit om gebruik te willen maken van de KOR regeling, dan kunnen wij u daarbij helpen. Om meer tijd te besparen kunnen wij u helpen met uw administratie. Bij TADD zorgen we ervoor dat er geen fouten worden gemaakt en de juiste beslissingen genomen worden samen met u, om ervoor te zorgen dat u gebruik maakt van regelingen die het beste voor u uitkomen. Hiervoor kunt u contact met ons opnemen.