De BTW-aangifte is een periodieke taak die u als ondernemer moet doen. Echter merken wij dat er vaak fouten worden gemaakt die gemakkelijk te voorkomen zijn. Indien u een fout maakt in uw aangifte, kunt u te maken krijgen met boetes en problemen met de Belastingdienst. Aangezien u dit wilt voorkomen, beschrijven wij hieronder de meest gemaakte fouten in de BTW-aangifte. Door deze fouten te vermijden, scheelt dit voor u veel tijd en geld.

 

Hieronder beschrijven wij wat de vier meest gemaakte fouten zijn, die wij tegenkomen, in de BTW-aangifte. Door deze fouten te voorkomen komt u al een stap dichter bij het succesvol indienen van een BTW-aangifte.

 

BTW aangifte te laat

Het komt vaak voor dat men de BTW-aangifte te laat indient. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de deadline voor de BTW-aangifte goed in de gaten te houden. Als u de BTW-aangifte te laat indient loopt u risico op een boete van de Belastingdienst. Deze boete kan oplopen tot €5.514. Daarnaast kan het leiden tot vertraging in het verwerken van uw aangifte.

 

Rubriek 4b BTW aangifte verkeerd invullen

In rubriek 4b wordt de verschuldigde BTW over leveringen en diensten binnen de EU aangegeven. Als u als ondernemer goederen of diensten aankoopt van bedrijven binnen de EU dient hier BTW over berekend te worden.Vaak kunt u deze te betalen btw ook weer toevoegen aan de voorbelasting. Hierdoor kost deze BTW u per saldo niets. Als u fouten maakt in deze rubriek kan dit leiden tot verkeerde aangiften en boetes van de Belastingdienst. Wilt u dit voorkomen? Wij bij TADD kunnen ervoor zorgen dat deze fouten voorkomen kunnen worden. Als u hier hulp bij nodig hebt, neem dan gerust contact met ons op.

 

Verkeerde omzet aangeven

In de praktijk komen wij regelmatig tegen dat een ondernemer de verkeerde omzet aangeeft. Er wordt dan een omzet aangegeven inclusief BTW. Dit is verkeerd. In de BTW-aangifte dient u de omzet aan te geven exclusief de BTW. 

 

Welke BTW is aftrekbaar?

Vaak weten mensen niet welke BTW wel en niet aftrekbaar is. Dit kan ervoor zorgen dat er fouten worden gemaakt in de BTW-aangifte. Welke BTW is nou wel en welke niet aftrekbaar? U mag geen BTW aftrekken over uw privé aankopen, uitgaven die worden gemaakt voor vrijgestelde omzet en representatiekosten.
U mag BTW over inkopen, investeringen en kosten wel aftrekken.

 

Naast deze vier veel voorkomende fouten zijn er natuurlijk nog andere dingen waar u als ondernemer tegenaan kunt lopen bij het doen van uw administratie, zoals het aangeven van de BTW in de verkeerde periode. Wij helpen u hier graag bij. Door de administratie door ons te laten doen kunt u al uw aandacht richten op uw onderneming. Wij zorgen dat uw administratie helemaal in orde is. Heeft u interesse? Neem dan nu contact met ons op!